fbpx

Bruggen

Bruggen

Als je meerdere tanden of kiezen mist, kan een brug de oplossing zijn. Een brug bestaat uit meerdere kronen. Tussen de kronen bevindt zich een dummy, deze heeft als doel om het gat van de verloren tand of kies op te vullen. Een brug heeft een natuurlijke uitstraling en lijkt precies op jouw eigen tanden.

In het verleden was het alleen mogelijk een brug te plaatsen op een gezonde kies achter in de rij, die als pijler moest dienen. Door de implantologie is dat verleden tijd. Een tandheelkundige brug kan ook geplaatst worden op een of meer implantaten.

Verschillende typen voor een tandheelkundige brug

 1. De gewone brug, waarbij de ontbrekende tand tussen de pijlertanden wordt geplaatst.  
 2. De vrij-eindigende brug, waarbij de ontbrekende tand zich bevindt aan één kant van de pijlertanden.  
 3. De etsbrug, die slechts bestaat uit een vervangende tand die met metalen klemmetjes aan de naastgelegen tanden wordt vastgemaakt.

Wanneer is een brug een goede oplossing voor jou?

 • Je mist één of meerdere tanden of kiezen.
 • Om te voorkomen dat andere tanden of kiezen scheef gaan staan. 
 • Je wilt het verlies van het kauwvermogen herstellen.
 • Je wilt graag een mooie, comfortabele en lange-termijnoplossing voor jouw tandheelkundige problemen. 
 • Jouw tanden zijn gebarsten, beschadigd of versleten. 
 • Je bent niet tevreden over jouw lach en schaamt je daarvoor.

Hoe wordt een brug geplaatst?

Tijdens het eerste tandartsconsult wordt een kaakoverzichtsfoto (OPG) gemaakt van de kaak om vast te stellen of er geen sprake is van een ontsteking. Bij een ontsteking zal een wortelkanaalbehandeling volgen. Vervolgens worden de pijlers afgeslepen tot een stomp waarop de permanente brug zal rusten. De tandarts maakt na het afslijpen een afdruk van het gebit om te bepalen hoe de permanente brug eruit moet gaan zien. In de tussentijd krijg je een noodprothese zodat je de kliniek niet zonder tand of kies zult verlaten. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium de definitieve brug gemaakt.

Na drie tot vijf werkdagen, afhankelijk van de materiaalkeuze, is jouw brug klaar. De tandarts verwijdert de noodbrug en controleert de pasvorm, kleur en het comfort van de brug waarna de definitieve plaatsing zal volgen.

Porseleinen brug:

Een porseleinen brug wordt opgebouwd op een metalen frame. Bij deze brug is alleen het porselein zichtbaar. Het metalen frame wordt volledig bedekt. De kleur van het porselein wordt geselecteerd met behulp van een tandkleurenkaart. Zo wordt de brug precies afgestemd op de kleur van jouw oorspronkelijke tanden. Metalen bruggen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn metalen bruggen goedkoper dan zirkonium bruggen. Hoewel metalen bruggen zeer sterk zijn, geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium bruggen.

Zirkonium brug:

Een zirkonium brug wordt gemaakt van zirkonium dioxide, een materiaal dat volledig metaalvrij. Een zirkonium brug geeft esthetisch gezien een prachtig resultaat.

De behandeling

 • Stap 1: indien je een kies mist, slijpt de tandarts jouw kiezen aan beide zijden van de lege ruimte, zodat hij er een brug overheen kan plaatsen.
 • Stap 2: de tandarts maakt een afdruk van jouw gebit en dezer afdruk gaat naar een tandtechnicus in het laboratorium, die voor jou een brug op maat maakt.
 • Stap 3: de brug kan voor de eerste keer worden gepast. De kleur en de vorm van de brug bepaal je samen met de tandarts.
 • Stap 4: nu de vorm en de kleur van de brug zijn bepaald, past de tandtechnicus de vorm en kleur aan. Dan kan de brug opnieuw worden gepast.
 • Stap 5: de brug wordt in jouw mond geplaatst door de tandarts.

Na het plaatsen van een brug kun je de functies terugwinnen die je samen met een of meerdere tanden kwijt bent geraakt, zoals bijvoorbeeld:

 • De esthetiek
 • Obstructie
 • De mogelijkheid om te kauwen
 • De vorm van jouw gezicht
 • Jouw spraak en uitspraak

Onze specialisten

Reviews

Via mijn zus kwam ik in contact met IM Medical Travel. Na een consult in Rotterdam een behandelplan mogen ontvangen van de tandarts en na akkoord kon Ilona geregeld krijgen dat ik 2 weken later kon afreizen naar Izmir.

- Arja van den Dikkenberg

Wij zijn nu voor de vierde keer naar Izmer geweest voor tandheelkundige behandelingen. Ik heb 3 implantaten laten zetten via IM medical travel en mijn vrouw heeft haar gebit laten reinigen en controleren. De begeleiding was fantastisch zowel bij het ophalen vanuit het vliegveld in Izmer naar het hotel en tussen hotel en kliniek. Een hele goede medische team heeft mij ontvangen. Van te voren werd er een Panorama foto genomen en naar aanleiding van de foto wordt een objectief behandelplan opgesteld. Via een roesje via een infuus werd ik in een sluimer toestand gebracht een positieve ervaring, ik heb geen pijn geleden. Ilona heeft alles geregeld o.a de vlucht naar Izmer en een hotel accommodatie. Over een paar maanden wordt er een brug geplaatst en een kroon.

Samengevat: Grandioos

- Ed Charleston

“Ik ben vooraf goed geïnformeerd door Ilona en zij heeft voor mij een vooronderzoek in Nederland geregeld. Mijn ogen waren geschikt voor deze implantatie en er was ruimte voor de te plaatsen lens. Ik kon kiezen wanneer ik de reis wilde plannen en kon mijn wensen voor reis en verblijf doorgeven. Verder heeft Ilona alles geregeld. Chauffeur Suleyman stond mij op te wachten op de luchthaven in Izmir en de volgende ochtend heb ik hostess Arzu ontmoet. Ze spreekt Nederlands en heeft mij begeleid tijdens het vooronderzoek met de oogarts en ook gedurende de ingreep was zij aanwezig in de ruimte om te vertalen. De operatie duurt maar 20 minuten. Het deed totaal geen pijn en ik heb er weinig van meegekregen. Enkel een klein beetje een branderig gevoel nadien. Toen ik s ’avonds mijn dicht geplakte oog voor het eerst open mocht doen, kon ik de ondertiteling op de televisie al lezen! De eerste dagen moet je vooral regelmatig druppelen. De controle was ingepland op de derde dag en duurde 15 minuten. Alles was goed. De laatste 2 dagen kon ik de mooie omgeving in Izmir goed zien.”

Lees meer

- Michel Hagedoorn
im-medical-travel-ilona-benders

Ga aan de slag
met deze tips!

Bij IM Medical Travel delen we graag onze expertise en inzichten met jou.

Klaar om de eerste stap te zetten? Download onze tips en begin vandaag nog aan jouw reis naar gezondheid!

Ga aan de slag
met deze tips!

Bij IM Medical Travel delen we graag onze expertise en inzichten met jou.

Klaar om de eerste stap te zetten? Download onze tips en begin vandaag nog aan jouw reis naar gezondheid!