Low Vision Lenzen
Low Vision Lenzen
Lees je deze tekst met een beeldschermloep? Je bent bijna zeker slechtziend en jouw gezichtsscherpte is minder dan 30%. Zonder Low Vision hulpmiddel zie je amper van dichtbij. De Low Vision Lens is in dit geval voor jou de beste oplossing. Het is speciaal ontwikkeld voor laag gezichtsvermogen als gevolg van beschadigingen aan de macula (het centrale deel van het netvlies). De Low Vision Lens kan jouw slechtziendheid niet oplossen, maar wel een flink stuk leesvrijheid teruggeven.
Belangrijk om te weten over Extralenzen:
- Geschikt bij slechtziendheid
- Als zichtscherpte maximaal 30% bedraagt en nu stabiel is
- 1 Low Vision Lens in het beste oog
- Pijnloze behandeling
- Hersenentraining om te wennen aan nieuwe zicht
Wanneer ben ik geschikt voor Low Vision Lenzen?
De Low Vision Lens is een absolute aanrader als je slechtziend bent. Oogtechnisch betekent het dat je macula van mindere kwaliteit is. In het vooronderzoek kan exact bepaald worden wat voor jou werkt. Om zo optimaal mogelijk van de Low Vision Lens te kunnen genieten is het in veel gevallen het beste om de eigen ooglens weg te nemen. De ooglens veroudert, wordt troebel – in je ooglens ontstaat staar – en blokkeert steeds meer licht.
De oplossing is je natuurlijke ooglens vervangen door een dunnere kunstlens. Inderdaad, een staaroperatie. Nu niet om de troebele lens te vervangen, maar om een zo helder mogelijk beeld te creëren voor de Low Vision Lens. De Low Vision Lens komt als tweede lens voor de kunstlens.
Heb je nog geen staaroperatie gehad? Geen probleem. Het vooronderzoek kan gewoon in de kliniek plaatsvinden. Indien het advies is om eerst een staaroperatie uit te voeren, kan deze operatie worden gepland. Daarna kan de Low Vision Lens-behandeling ingepland worden.
Oefenbril
Na het vooronderzoek ga je eerst aan de slag met een oefenbril. Een speciale bril met één glas die alles vergroot op een afstand van 10 tot 15 cm. Precies zoals je de Low Vision Lens ook gaat gebruiken.
De behandeling
Met de Low Vision Lens zie je op korte afstand weer scherper. De lens vervangt jouw vergrootglas, leeslineaal of ander hulpmiddel. Zie het als een loep die ín je oog geplaatst wordt. Wel zo handig, altijd je leeshulpmiddel bij je. De Low Vision Lens wordt in één oog geplaatst. Het is zo’n speciale lens dat je ogen niet kunnen samenwerken wanneer de Low Vision Lens in allebei de ogen zou zitten. Door een vergrootglas kijk je ook maar met één oog. Het andere oog knijp je vanzelf dicht. De Low Vision Lens heeft hetzelfde principe. In het midden van de lens zit een rondje dat werkt als een loep. Wanneer je leest op korte afstand van 10 tot 15 cm kijk je door het ronde loepje. Bij andere afstanden kijk je om het rondje heen. Dat zicht verandert dus niet.
1. Verdoving: verdoving van je ogen door oogdruppels.
2. Voorbereiding: de oogarts maakt minuscuul sneetje in de zijkant van de iris. Amper 2 mm.
3. Plaatsen kunstlens: de Low Vision Lens wordt opgevouwen geïnjecteerd in je oog en op de juiste plaats gepositioneerd.
4. Herstel: sneetje geneest vanzelf.
Herstel bij Low Vision Lenzen
De behandeling duurt minder dan 10 minuten per oog. De implantatie en het herstel zijn compleet pijnloos. De uitdaging zit in het wennen aan de Low Vision Lens. Je ogen en hersenen moeten echt getraind worden aan hun nieuwe zicht. 2 tot 3 weken lang krijg je daarom een speciale training. Iedere dag teksten lezen op een afstand van 15 tot 18 cm. De nazorg duurt zolang je voor controles langs moet komen. Tot zeker 3 maanden na je behandeling kun je voor controles terecht bij de kliniek in midden Nederland. Controles zijn een belangrijk onderdeel van de nazorg na een lensimplantatie. We voeren deze uit om het herstel van jouw ogen in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen.
De specialisten
dr. Ercument Bozkurt