
Lasek-ooglaserbehandeling
Lasek-ooglaserbehandeling
De Lasek-behandeling is de ‘grand old lady’ onder de ooglaserbehandelingen en behoort tot de eerste generatie ooglasertechnieken. Lasek heeft veel innovatieve kennis en ervaring opgeleverd. Misschien is deze behandeling qua techniek voorbijgestreefd door nieuwe technologieën, maar de Lasek-behandeling is nog altijd waardevol als je oogafwijkingen hebt, fysiek contactsport of risicovol contactwerk doet. Lasek is de voordeligste ooglaserbehandeling en dus geschikt wanneer je jouw ogen wilt laten laseren met een beperkt budget.

Belangrijke zaken
- Het is een oppervlaktebehandeling
- Geschikt bij oogsterktes tussen -8 en +4
- Deze maximale sterktes zijn niet altijd mogelijk
- Geschikt bij cilinderafwijking tot -4
- Geschikt bij actieve levensstijl
- Het is een pijnloze ingreep
- Het herstel duurt 3-5 dagen en kan gevoelig tot pijnlijk zijn
- Voor leeftijden tussen 18 en 45 jaar
- Het is altijd mogelijk wanneer het hoornvlies geschikt is voor ooglaseren
- Het is geschikt bij kleine hoornvliesbeschadigingen
Wanneer ben ik geschikt voor de Lasek behandeling?
De Lasek-behandeling is een aanrader wanneer jouw ogen tegen een stootje moeten kunnen of andere ooglaserbehandelingen technisch niet mogelijk zijn. Denk aan fysieke beroepen en contactsporten als boksen of rugby en je de kans loopt een forse klap tegen het oog te krijgen. De kans op complicaties is klein, omdat de verwijderde toplaag binnen 3 tot 4 dagen volledig is terug gegroeid. Natuurlijk dien je eerst een vooronderzoek te ondergaan om een compleet beeld te krijgen van jouw oogsituatie. Alleen dan kun je samen met de oogarts bepalen of je geschikt bent voor de Lasek-behandeling.
De behandeling
Zoals bij alle oppervlaktebehandelingen wordt eerst de toplaag van het hoornvlies verwijderd. Deze buitenlaag, het epitheel, wordt losgeweekt met alcohol. Om zo het onderliggende deel van het hoornvlies, het stroma, te bereiken. Hier vindt de sterktecorrectie plaats. De Lasek-ooglaserbehandeling om de sterkte te corrigeren duurt maximaal 20 seconden per oog. Hoe lang exact is afhankelijk van jouw oogsterkteafwijking. Als laatste wordt een bandagelens op jouw oog geplaatst. Deze lens werkt als een soort pleister en blijft zitten tot de eerste controle. Afhankelijk van jouw ogen vindt deze controle binnen 2 tot 4 dagen plaats. Het onderliggende epitheel geneest al binnen 3 tot 4 dagen.
1. Verdoving: je krijgt een verdoving met oogdruppels.
2. Voorbereiding: toplaag hoornvlies losgeweekt met alcohol en weggehaald
3. Laseren: laseren duurt minimaal 20 seconden per oog.
4. Herstel: bandagelens ter bescherming
Het herstel
De eerste 3 tot 5 dagen na jouw behandeling kunnen jouw ogen geïrriteerd en gevoelig zijn voor licht. Soms zelfs pijnlijk. Dagelijkse bezigheden mogen, indien mogelijk, de dag na de behandeling weer worden opgepakt. De eerste nacontrole wordt 2 tot 4 dagen na de behandeling gepland. Wanneer de wond gesloten is, zal de bandagelens verwijderd worden.
Voor een goed herstel na jouw ooglaserbehandeling is het belangrijk dat je voldoende rust neemt, naar de controle komt en de oogmedicatie gebruikt. Na het vooronderzoek ontvang je het medicatieschema dat bij jouw ooglaserbehandeling hoort. In het algemeen schrijft het schema verdovende oogdruppels, ontstekingsremmende medicijnen, antibiotica en traanvervangende druppels voor.
Lasek heeft een herstel van 3 tot 5 dagen. Jouw ogen kunnen dan gevoelig tot pijnlijk zijn. Tijdens de eerste 3 maanden kan er sprake zijn van een schommelend zicht. Vermijd de eerste week zware inspanning. Na 7 tot 10 dagen kun je weer werken. 2 weken geen fysiek contact- en balsporten. Draag de eerste 6 maanden na de behandeling een zonnebril bij fel (zon)licht. Controles zijn een belangrijk onderdeel van het nazorgtraject bij een ooglaserbehandeling. Hierbij houden de oogartsen in Nederland het herstel van jouw hoornvlies na de behandeling in de gaten. Zo kunnen eventuele complicaties tijdig opgespoord worden.