fbpx

Kronen

Kronen

Na een afgebroken tand/ kies of bij grote gaatjes is het niet meer mogelijk om een vulling of facing te plaatsen. Een kroon is niet van een echte tand te onderscheiden en heeft een natuurlijke kleur en vorm.

Wat is een kroon?

Een kroon is een prothese die over een enkele tand wordt geplaatst. Dit kapje dient voornamelijk om deze tand te beschermen maar ook om deze er weer mooier te laten uitzien. Een kroon is een permanente tandvervanging die rust op de afgeslepen eigen tand en zich uitstrekt vanaf de rand van het tandvlees. Zo is er geen grens zichtbaar tussen de kroon en de oorspronkelijke tand. Kronen kunnen ook worden geplaatst op een implantaat.

Wanneer kan een kroon een goede oplossing zijn voor jou?

  • Je wilt graag een mooie, comfortabele, lange-termijnoplossing voor jouw tandheelkundige problemen.
  • Je bent niet tevreden over jouw lach en ervaart daardoor schroom.
  • Je bent niet tevreden met de vorm, de kleur of de grootte van jouw huidige tanden.
  • Jouw tanden zijn gebarsten, beschadigd of versleten.
  • Je mist één of meerdere tanden of kiezen. In de meeste gevallen heb dan ook een implantaat nodig om de kroon op te bevestigen.

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Er zijn vaak drie bezoeken aan de tandarts nodig om een kroon te plaatsen. Tijdens het eerste bezoek wordt een kaakoverzichtsfoto (OPG) van de tand gemaakt om vast te stellen of er geen sprake is van een ontsteking. In dat geval volgt een wortelkanaalbehandeling. Vervolgens wordt de tand afgeslepen tot een staafje waarop de permanente kroon zal rusten. De tandarts maakt na het afslijpen een afdruk van de mond om de vorm te bepalen van de permanente kroon. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium de definitieve kroon gemaakt. In de tussentijd krijg je een noodkroon zodat je de kliniek niet hoeft te verlaten zonder tand of kies.

Na drie tot vijf werkdagen, afhankelijk van de materiaalkeuze, is jouw kroon klaar. De tandarts verwijdert de noodkroon en controleert de pasvorm, kleur en het comfort van de kroon waarna de definitieve plaatsing volgt.

Er zijn verschillende soorten materiaal voor een kroon: porselein en zirkonium.

Porseleinen kroon

Deze porseleinen protheses worden opgebouwd op een metalen frame. Alleen het porselein is zichtbaar, het metalen frame wordt volledig bedekt. De kleur van het porselein wordt geselecteerd met behulp van een tandkleurenkaart zodat deze volledig kan worden afgestemd op de kleur van de oorspronkelijke tanden. Porseleinen kronen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn porseleinen kronen goedkoper dan zirkonium kronen. Hierdoor worden deze kronen veel gebruikt. Hoewel porseleinen kronen zeer sterk zijn geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium kronen.

Zirkonium kroon

Een zirkonium kroon wordt gemaakt van zirkoniumdioxide, een materiaal dat volledig metaalvrij is en geeft esthetisch gezien een prachtig resultaat. Het grote voordeel van een zirkonium kroon is dat deze geschikt is om een brug van te maken.

De behandeling

  • Stap 1: de tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging mogelijk te maken.
  • Stap 2: de tandarts maakt een afdruk van jouw gebit. Deze afdruk gaat naar de tandtechnicus in het laboratorium die voor jou een kroon op maat maakt.
  • Stap 3: de kroon kan voor de eerste keer worden gepast. De kleur en de vorm van de kroon bepaal je samen met de tandarts.
  • Stap 4: nu de vorm en de kleur van kroon zijn bepaald, past de tandtechnicus de vorm en kleur aan en daarna kan de kroon opnieuw worden gepast.
  • Stap 5: de tandarts plaatst de kroon in jouw mond.

Onze specialisten

Reviews

Via mijn zus kwam ik in contact met IM Medical Travel. Na een consult in Rotterdam een behandelplan mogen ontvangen van de tandarts en na akkoord kon Ilona geregeld krijgen dat ik 2 weken later kon afreizen naar Izmir.

- Arja van den Dikkenberg

Wij zijn nu voor de vierde keer naar Izmer geweest voor tandheelkundige behandelingen. Ik heb 3 implantaten laten zetten via IM medical travel en mijn vrouw heeft haar gebit laten reinigen en controleren. De begeleiding was fantastisch zowel bij het ophalen vanuit het vliegveld in Izmer naar het hotel en tussen hotel en kliniek. Een hele goede medische team heeft mij ontvangen. Van te voren werd er een Panorama foto genomen en naar aanleiding van de foto wordt een objectief behandelplan opgesteld. Via een roesje via een infuus werd ik in een sluimer toestand gebracht een positieve ervaring, ik heb geen pijn geleden. Ilona heeft alles geregeld o.a de vlucht naar Izmer en een hotel accommodatie. Over een paar maanden wordt er een brug geplaatst en een kroon.

Samengevat: Grandioos

- Ed Charleston

“Ik ben vooraf goed geïnformeerd door Ilona en zij heeft voor mij een vooronderzoek in Nederland geregeld. Mijn ogen waren geschikt voor deze implantatie en er was ruimte voor de te plaatsen lens. Ik kon kiezen wanneer ik de reis wilde plannen en kon mijn wensen voor reis en verblijf doorgeven. Verder heeft Ilona alles geregeld. Chauffeur Suleyman stond mij op te wachten op de luchthaven in Izmir en de volgende ochtend heb ik hostess Arzu ontmoet. Ze spreekt Nederlands en heeft mij begeleid tijdens het vooronderzoek met de oogarts en ook gedurende de ingreep was zij aanwezig in de ruimte om te vertalen. De operatie duurt maar 20 minuten. Het deed totaal geen pijn en ik heb er weinig van meegekregen. Enkel een klein beetje een branderig gevoel nadien. Toen ik s ’avonds mijn dicht geplakte oog voor het eerst open mocht doen, kon ik de ondertiteling op de televisie al lezen! De eerste dagen moet je vooral regelmatig druppelen. De controle was ingepland op de derde dag en duurde 15 minuten. Alles was goed. De laatste 2 dagen kon ik de mooie omgeving in Izmir goed zien.”

Lees meer

- Michel Hagedoorn
im-medical-travel-ilona-benders

Ga aan de slag
met deze tips!

Bij IM Medical Travel delen we graag onze expertise en inzichten met jou.

Klaar om de eerste stap te zetten? Download onze tips en begin vandaag nog aan jouw reis naar gezondheid!

Ga aan de slag
met deze tips!

Bij IM Medical Travel delen we graag onze expertise en inzichten met jou.

Klaar om de eerste stap te zetten? Download onze tips en begin vandaag nog aan jouw reis naar gezondheid!