Tandartsangst? Dat is heel normaal!
Tandartsangst? Dat is heel normaal!
Je weet dat het eraan zit te komen… ’s ochtends denk je er al de hele tijd aan, je kunt je niet concentreren, krijg klamme handen en probeert elk mogelijk excuus te verzinnen waardoor je niet naar de controle hoeft te gaan. En elk half jaar moet je hier weer doorheen. Angst voor de tandarts is ontzettend vervelend, maar zeker niet zeldzaam. Veel mensen moeten hiermee leren omgaan en dat kan al een hele opgave zijn als het alleen om de controles gaat. Maar als het dan ook nog eens gaat om een grote tandheelkundige ingreep, dan kan dat al helemaal een hoop angst en stress opleveren. Als je dit nu doormaakt, weet dat je niet enige bent. Lees hier hoe het komt en hoe je het aanpakt.
Hoe ontstaat tandartsangst?
De oorzaak waardoor jij elke keer de rillingen over het lijf krijgt bij het alleen al denken aan een tandartsstoel, kan een heleboel zijn. Zo hebben sommige mensen in hun jeugd nare ervaringen gehad, waardoor ze bang zijn dat het altijd naar zal zijn. Andere hebben misschien zelf geen slechte herinneren, maar zijn in plaats daarvan bang geworden doordat een ouder tandartsangst heeft. De angst kan zelfs helemaal niets te maken hebben met tandzorg, maar kan bijvoorbeeld ook angst zijn voor aanraking door seksueel misbruik. Zoals je wel kunt zien, kan de oorzaak heel verschillend zijn.
Hoe krijg je alles weer op een rijtje?
Wat de oorzaak ook is, wat nu belangrijk is, is dat je een manier vindt om er overheen te stappen. Want als je je voorbeeld schaamt voor je gebit, dan wil je er ondanks de angst er misschien toch wat aan doen. Daarvoor moet je je eerst een paar dingen realiseren. Ten eerste is het goed om te bedenken dat de tandzorg tegenwoordig vrijwel volledig pijnloos is. Maar het is sowieso voor iedereen belangrijk om vertrouwen op te bouwen met hun (nieuwe) tandarts. Zo kunnen jullie op verschillende manieren er alles aan doen om het voor jou zo prettig mogelijk te maken.
Spreek het uit
De eerste stap om vertrouwen op te bouwen is dan ook het bespreken van je angst. De tandarts kan je de woorden niet uit de mond halen, je zult er toch zelf mee moeten komen. Als je dit een spannend idee vind, kun je het ook altijd alvast in een mail zetten of je kunt vragen of er iemand met je mee mag naar de afspraak. Bij de eerste afspraak hoeft er niet eens iets gedaan te worden, maar kan gewoon een gesprek zijn. Je moet hoe dan ook een opening creëren voor jezelf zodat je er niet meer alleen voorstaat. De tandarts kan dan namelijk vanaf dat moment jou op de beste manier helpen die mogelijk is.
De juiste tools
Nu de tandarts weet hoe jij je voelt, kunnen de juiste middelen worden ingezet om de behandeling op jou af te stemmen. Ben je bijvoorbeeld het meest bang dat het heel veel pijn gaat doen? Dan kun je een verdoving aanvragen, ook als dat niet bij de behandeling hoort. Als je bang bent de controle los te laten, kun je afspreken dat de tandarts alles benoemd wat er gebeurt of kunnen jullie een stopsignaal afspreken.
Ondersteuning van begin tot eind
Bij grotere behandeling ben je misschien bang dat het nog vele malen enger is, maar dat hoeft juist niet zo te zijn. IM Medical Travel organiseert weliswaar reizen naar Turkije, wat een enorme stap lijkt, maar elk deel van de reis zal jou ondersteunen om de ervaring zo fijn te maken als maar kan. Niet alleen over de reis hoef je je geen zorgen te maken, maar je wordt ook ondersteunt met de mentale weg naar de tandheelkundige behandeling. Bij extreme angst is zelfs een behandeling onder sedatie mogelijk. Wil je weten weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Neem dan gerust contact op.