fbpx

Tandartsangst? Dat is heel normaal!

Tandartsangst? Dat is heel normaal!

Je weet dat het eraan zit te komen… ’s ochtends denk je er al de hele tijd aan, je kunt je niet concentreren, krijg klamme handen en probeert elk mogelijk excuus te verzinnen waardoor je niet naar de controle hoeft te gaan. En elk half jaar moet je hier weer doorheen. Angst voor de tandarts is ontzettend vervelend, maar zeker niet zeldzaam. Veel mensen moeten hiermee leren omgaan en dat kan al een hele opgave zijn als het alleen om de controles gaat. Maar als het dan ook nog eens gaat om een grote tandheelkundige ingreep, dan kan dat al helemaal een hoop angst en stress opleveren. Als je dit nu doormaakt, weet dat je niet enige bent. Lees hier hoe het komt en hoe je het aanpakt.

Hoe ontstaat tandartsangst?

De oorzaak waardoor jij elke keer de rillingen over het lijf krijgt bij het alleen al denken aan een tandartsstoel, kan een heleboel zijn. Zo hebben sommige mensen in hun jeugd nare ervaringen gehad, waardoor ze bang zijn dat het altijd naar zal zijn. Andere hebben misschien zelf geen slechte herinneren, maar zijn in plaats daarvan bang geworden doordat een ouder tandartsangst heeft. De angst kan zelfs helemaal niets te maken hebben met tandzorg, maar kan bijvoorbeeld ook angst zijn voor aanraking door seksueel misbruik. Zoals je wel kunt zien, kan de oorzaak heel verschillend zijn.

Hoe krijg je alles weer op een rijtje?

Wat de oorzaak ook is, wat nu belangrijk is, is dat je een manier vindt om er overheen te stappen. Want als je je voorbeeld schaamt voor je gebit, dan wil je er ondanks de angst er misschien toch wat aan doen. Daarvoor moet je je eerst een paar dingen realiseren. Ten eerste is het goed om te bedenken dat de tandzorg tegenwoordig vrijwel volledig pijnloos is. Maar het is sowieso voor iedereen belangrijk om vertrouwen op te bouwen met hun (nieuwe) tandarts. Zo kunnen jullie op verschillende manieren er alles aan doen om het voor jou zo prettig mogelijk te maken.

Spreek het uit

De eerste stap om vertrouwen op te bouwen is dan ook het bespreken van je angst. De tandarts kan je de woorden niet uit de mond halen, je zult er toch zelf mee moeten komen. Als je dit een spannend idee vind, kun je het ook altijd alvast in een mail zetten of je kunt vragen of er iemand met je mee mag naar de afspraak. Bij de eerste afspraak hoeft er niet eens iets gedaan te worden, maar kan gewoon een gesprek zijn. Je moet hoe dan ook een opening creëren voor jezelf zodat je er niet meer alleen voorstaat. De tandarts kan dan namelijk vanaf dat moment jou op de beste manier helpen die mogelijk is.

De juiste tools

Nu de tandarts weet hoe jij je voelt, kunnen de juiste middelen worden ingezet om de behandeling op jou af te stemmen. Ben je bijvoorbeeld het meest bang dat het heel veel pijn gaat doen? Dan kun je een verdoving aanvragen, ook als dat niet bij de behandeling hoort. Als je bang bent de controle los te laten, kun je afspreken dat de tandarts alles benoemd wat er gebeurt of kunnen jullie een stopsignaal afspreken.

Ondersteuning van begin tot eind

Bij grotere behandeling ben je misschien bang dat het nog vele malen enger is, maar dat hoeft juist niet zo te zijn. IM Medical Travel organiseert weliswaar reizen naar Turkije, wat een enorme stap lijkt, maar elk deel van de reis zal jou ondersteunen om de ervaring zo fijn te maken als maar kan. Niet alleen over de reis hoef je je geen zorgen te maken, maar je wordt ook ondersteunt met de mentale weg naar de tandheelkundige behandeling. Bij extreme angst is zelfs een behandeling onder sedatie mogelijk. Wil je weten weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Neem dan gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Hoe een tandheelkundige behandeling je weer doet stralen

Lees verder

Laserbehandeling dé oplossing? ‘Ik heb mijn bril direct weggegooid’

Lees verder

Reviews

“Wij zijn nu voor de vierde keer naar Izmer geweest voor tandheelkundige behandelingen. Ik heb 3 implantaten laten zetten via IM medical travel en mijn vrouw heeft haar gebit laten reinigen en controleren. De begeleiding was fantastisch zowel bij het ophalen vanuit het vliegveld in Izmer naar het hotel en tussen hotel en kliniek. Een hele goede medische team heeft mij ontvangen. Van te voren werd er een Panorama foto genomen en naar aanleiding van de foto wordt een objectief behandelplan opgesteld. Via een roesje via een infuus werd ik in een sluimer toestand gebracht een positieve ervaring, ik heb geen pijn geleden. Ilona heeft alles geregeld o.a de vlucht naar Izmer en een hotel accommodatie. Over een paar maanden wordt er een brug geplaatst en een kroon.

Samengevat: Grandioos”

- Ed Charleston

“Ik ben vooraf goed geïnformeerd door Ilona en zij heeft voor mij een vooronderzoek in Nederland geregeld. Mijn ogen waren geschikt voor deze implantatie en er was ruimte voor de te plaatsen lens. Ik kon kiezen wanneer ik de reis wilde plannen en kon mijn wensen voor reis en verblijf doorgeven. Verder heeft Ilona alles geregeld. Chauffeur Suleyman stond mij op te wachten op de luchthaven in Izmir en de volgende ochtend heb ik hostess Arzu ontmoet. Ze spreekt Nederlands en heeft mij begeleid tijdens het vooronderzoek met de oogarts en ook gedurende de ingreep was zij aanwezig in de ruimte om te vertalen. De operatie duurt maar 20 minuten. Het deed totaal geen pijn en ik heb er weinig van meegekregen. Enkel een klein beetje een branderig gevoel nadien. Toen ik s ’avonds mijn dicht geplakte oog voor het eerst open mocht doen, kon ik de ondertiteling op de televisie al lezen! De eerste dagen moet je vooral regelmatig druppelen. De controle was ingepland op de derde dag en duurde 15 minuten. Alles was goed. De laatste 2 dagen kon ik de mooie omgeving in Izmir goed zien.”

Lees meer

- Michel Hagedoorn

“Ik ben blij dat ik ervoor heb gekozen om een haartransplantatie te doen. In Turkije in het gewoon een stukken goedkoper. Ik liep toch al een aantal jaren met de gedachte voor een haartransplantatie. Ik krijg nu wel positieve reacties dat kaal / kort haar mij ook goed staat, dus ik zou zeggen haal eerst alles eraf en kijkt hoe jij je daar bij voelt voordat je zo belangrijke beslissing neemt. De begeleiding van IM Medical Travel is meer dan goed, de Nederlandse sprekende hostess Marjan in Turkije is echt fijn en ook noodzakelijk. De kliniek in Izmir is goed. Het service niveau van deze kliniek mag wel wat beter. De Nederlandse sprekende IM Medical Travel hostess is ook de hele tijd hierbij aanwezig, wat echt top is!”

- Martijn Kind
im-medical-travel-ilona-benders

Ga aan de slag
met deze tips!

Bij IM Medical Travel delen we graag onze expertise en inzichten met jou.

Klaar om de eerste stap te zetten? Download onze tips en begin vandaag nog aan jouw reis naar gezondheid!

Ga aan de slag
met deze tips!

Bij IM Medical Travel delen we graag onze expertise en inzichten met jou.

Klaar om de eerste stap te zetten? Download onze tips en begin vandaag nog aan jouw reis naar gezondheid!